Kroničen stres razglasi orkester hormonov

Občutite kronično utrujenost ? Ste brez energije ?  Izčrpani ? 

Imate občutek, da imate v  možganih »meglo«  ?

Pijete preveč kave ? Uživate preveč alkohola ? Vedno več kadite ?

Se morda prenajedate ? Ste se zredili ? Imate večkrat  željo po sladkem? Ne morete shujšati kljub dietam in vadbi ?

Se zjutraj zbujate utrujeni ? Zvečer ne morete zaspati ?  Ne spite več dobro ? Preveč delate?  Prihajate tudi z dopusta brez energije, neprespani in utrujeni ?

Ste pretirano razdražljivi in nepotrpežljivi ? Imate občutek, da vaš sogovornik prepočasi govori in mu neprestano upadate v besedo?  Sovražite počasne voznike ? Čakanje v vrsti?

Ste izgubili zanimanje za spolnost ? Imate težave z zanositvijo ?  Oslabljen imunski sistem?

Se tudi vi tolažite “Samo še ta mesec, samo še ta projekt, samo še to in to … potem bom lahko zaživel/-a…”?   

Verjetno se to ne bo zgodilo, če nekaj korenito ne spremenite !

Naštete težave niso le izgovor za vaše slabo počutje, lenobo ali vzkipljiv značaj.

Če ste večkrat pozitivno odgovorili na začetna vprašanja, ste verjetno žrtev kroničnega stresa. Če si želite pomagati, morate najprej razumeti, zakaj se tako počutite in zakaj se vam to dogaja. 

Po podatkih več raziskav, so zgoraj naštete težave  zelo pogoste pri polovici populacije. Ne samo med odraslimi, vse pogosteje navajajo simptome kroničnega stresa vse mlajše generacije.

Kdo od nas že ni bil kdaj pod povečanim stresom ? Vsi ga poznamo in vsi se po svojih najboljših močeh spopadamo z njim. Ker gre za prirojen način prilagajanja organizma različnim življenjskim okoliščinam, je stres stalnica našega življenja.

Stresni dejavniki v organizmu vedno sprožijo stresni odziv (boj, beg). Usklajeno  se odzovejo živčni, hormonski in imunski sistem. Vendar je stresni odziv na enake stresne dražljaje pri posamezniku različen. Na človeka lahko učinkujejo bodisi pozitivno bodisi negativno.

Stres nam pomaga preživeti in se izogniti nevarnostim. Poveča tudi našo storilnost, kar je vsekakor dobro. Ali nas bo stres varoval ali pa bo predstavljal za organizem veliko telesno in duševno obremenitev in ogrozil našo integriteto, je odvisno od posameznika.

Neko stresno situacijo lahko doživimo kot izziv, ki nas vzpodbudi in okrepi, ali kot resnično grožnjo za našo integriteto, ki sproža procese, ki nam na dolgi rok zelo škodujejo.

Negativni kronični stres

Mobing, časovni pritiski, izgube (ljubljene osebe, službe, partnerja) in podobne stresne situacije, ki se ponavljajo, so pomemben vzrok za nastanek kroničnega stresa. Zelo pogosto je vzrok za nastanek kroničnih težav tudi neravnovesje med zahtevami okolja ter posameznikovimi predstavami o svojih sposobnostih, ciljih in potrebah. Nekatere, predvsem deloholike, lahko vodi tudi v adrenalno izgorelost, ki je zelo resen problem današnjega vsakdana. 


Negativni učinki na organizem se stopnjujejo, ker se stresni dejavniki stalno pojavljajo, obrambni odziv organizma na stresor preko HPA osi, pa ni več zadosten. Nadledvična žleza nima časa za regeneracijo po stresu in ne tvori več zadosti kortizola. 

Dodatno kroničen stres zmanjša izločanje pomembnih snovi v možganih. To so nevrotransmiterji  serotonin, dopamin, melatonin in noradrenalin. Zato se začnejo pojavljatidodatne čustvene, kognitivne in duševne težave. Na stres se ljudje odzovemo s čustvi  kot so žalost, zaskrbljenost, izčrpanost in brezvoljnost.

Serotoninu rečemo tudi »hormon sreče« in je naravni antidepresiv, saj nas pomiri in preprečuje tesnobne napade. Melatonin je nujno potreben za kvaliteten spanec  in zdrave spalne ritme, kar omogoča regeneracijo telesa. Dopamin skrbi za zadovoljstvo in motivacijo, noradrenalin pa za dobro koncentracijo in energetsko opremljenost potrebno za ustrezna odzivanja.

Pride tudi do motenj v funkciji telesnih sistemov in pojavu psihosomatskih motenj, kot so glavobol, težave s prebavo, povišan krvni tlak, pospešeno bitje srca in podobno.

Pri kroničnem stresu ali popolni izčrpanosti organizma (adrenalna izgorelost) oslabi tudi imunski sistem in lahko se poveča pogostost infektov (viroze, angine, pljučnice, kandidoze..) ter možnost razvoja rakaste bolezni. Zelo pogosto se pri kroničnem stresu pojavijo poslabšanja kroničnih bolezni kot so luskavica, dermatitis, astma, alergije in druge avto-imune bolezni, če so že bile prisotne.

Poskrbite za svoje telo:

·        odstranite sprožilce negativnega stresa (preverite, mogoče jih je več);

·        poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano;

·        ne pozabite na telesno dejavnost (delo v naravi, joga, šport, ples…);

·        uredite spalni ritem in ne pozabite na dnevni počitek;

·        poiščite si socialno podporo in izvajajte aktivnosti, ki so vam prijetne;

·        naučite se uporabljati dihalne tehnike ali druge tehnike sproščanja;

·        vzemite si čas za meditacijo;

·        podprite svoje telo s prehrano in prehranskimi dopolnili: še posebej nadledvično žlezo, ščitnico in možgane;

·        vključite se v podporno skupino;

·        v primeru hujših težav, adrenalni izgorelosti in pridruženih drugih kroničnih boleznih, si poiščite strokovno medicinsko ali psihološka pomoč.

Uporabite kombinacijo več zgoraj naštetih pristopov, da telo ponovno vzpostavi stabilno hormonsko ravnovesje!

Komu je namenjena? Vsem odraslim osebam, ki so pod hudim stresom. Predvsem pa vodjem, pisarniškem osebju, dijakom in študentom, menedžerjem in zaposlenim v storitvenih dejavnostih kot so izobraževanje, zdravstvo, pravosodje, socialno skrbstvo ter še mnogim drugim. Povečanje stresa ne priznaša nikomur.

Be Hempy  StressoCanna je prehranski dodatek, ki je mešanica konopljinih cvetov legalne industrijske konoplje (Cannabis sativa L. var. Sativa), rožnega korena (Rhadiola rosea), gobe glavatec ali Cordyceps (Ophiocordyceps sinensis), uspavalne vitanije ali Ashwagandhe (Withania somnifera) in vitaminov B kompleksa (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina, piridoksin, biotin, folna kislina in kobalamin).

Kombinacija učinkovin in vitaminov v StressoCanni je predvsem močna podpora delovanju nadledvične žleze in endokanabinoidnega sistema, ki se spopadata s stresom in hkrati močna podpora delovanju živčevja in dvigu energije.

Preizkusite jo

Deli z drugimi:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Write a comment

Zadnji prispevki:

Izdelki:

X
Top