You are currently viewing Zmanjšanje stresa – 5 navad, ki vam bodo spremenile življenje

Zmanjšanje stresa – 5 navad, ki vam bodo spremenile življenje

V seriji člankov kako premagati ali poskrbeti za zmanjšanje stresa z naravo, bi se želeli dotakniti tudi različnih miselnih tehnik. Vsi vemo, da smo um in telo, ki sta združena. Da dosežemo svoj cilj, morata biti vključena oba. Znano pa je tudi, da le s tem, da kaj spremenimo, lahko pričakujemo pozitivne rezultate.

Če vas stres obremenjuje, preizkusite katero od spodaj navedenih tehnik, saj vas ne stane drugega kot nekaj minut vašega (se zavedamo) dragocenega časa. Seveda je v tem primeru čas postavljen na tehtnico z vašim zdravjem. Na tej točki pa smo vsi pripravljeni prisluhniti.

Ker nismo strokovnjaki na tem področju, smo se razgledali po svetovnem spletu in zbrali pet navad ljudi, ki učinkovito vsak dan sproti poskrbijo za zmanjšanje stresa

5 navad umirjenih ljudi: 
 1. Govorijo o svojem počutju ali pišejo dnevnik svojih občutkov.
 2. Poiščejo svetle točke oz. nekaj dobrega v vsaki situaciji.
 3. Občutijo hvaležnost.
 4. Vadijo dihanje.
 5. Opustijo stalen nadzor.

Če primerjate ljudi, ki jih poznate med seboj ugotovite, da nekateri z lahkoto ohranjajo mirnost, medtem ko so drugi venomer ‘pod stresom’. Kako torej uspejo prvi življenje vzeti tako lahkotno? Možni so številni odgovori: od genske pogojenosti do ‘biti flegma’.

Podatki kažejo, da številni umirjeni ljudje po naravi niso umirjeni tipi, ampak so se naučili tehnik, s pomočjo katerih so to postali. Med najbolj izpostavljenimi, so zelo preprosti, brezplačni načini, da svoje življenje umirite. 

1. Zmanjšanje stresa: govorite o svojih občutkih in jih zapišite

Zrasli smo v družbi, ki se ni zavedala izražanja svojih občutkov. Vsaj ne na miren način in brez obtoževanja. Se tudi vam dogaja, da poveste kako se počutite šele takrat, ko je šla druga oseba resnično predaleč? Niste osamljen primer, mnogi med nami ne znamo izraziti tega, kako se počutimo.

Vaja izražan ja čustev brez tega, da obtožujemo sebe ali drugega, je koristna tudi kot učenje prepoznavanja tega kako se počutite vi.

Začnite tako, da misli preoblikujete v besede. Ko z drugim govorite, se boste soočili z vidiki vaše izkušnje. Morda bi želeli te občutke skriti pred drugimi, vendar boste s časom ugotovili, da obstajajo stvari, ki jih morate resnično izraziti na glas.

Blog - Zmanjšanje stresa - 5 navad, ki vam bodo spremenile življenje -Pogovor med ljudmi zmanjšuje stres.
Nekatere občutke moramo ljudje izraziti na glas. Tako poskrbimo tudi za zmanjšanje stresa.

Najprej se preizkusite v ‘lahkih temah’: o vaših interesih, družini, vaših težavah. Ko se boste počutili dovolj suverene, povejte tudi o svojih občutkih.

Opazujte se in prepoznajte v sebi spremembe razpoloženja, zmanjšanje napetosti, olajšanje in druge znake vezane na zmanjšanje stresa. Čestitajte si, veliko ste dosegli.

Zelo koristen nasvet, še posebej v začetni fazi izražanja občutkov, je da jih redno zapisujete. Vodite samo vaš! dnevnik. Papir prenese vse, človeška ušesa pa žal ne! Zato razlijte svoje misli v vaš dnevnik, tudi če niste čisto prepričani ali je to dejansko resničen občutek. Kar boste zapisali je podoba vašega zapletenega notranjega sveta, ki ga je težko razumeti.

S pisanjem boste sprostili svoje frustracije, prepoznali pozitivne in negativne dogodke v vašem trenutnem življenju.

S časom boste odkrili določene vzorce vašega odziva na težave. Ali se kritizirate ali obtožujete druge ljudi? Se pomiljujete ali ste ‘nadčlovek’? Vse te informacije o vas, so neprecenljiv vir za oceno vašega uma in način, da si o sebi ustvarite širšo sliko

2. Zmanjšanje stresa: v vsaki situaciji poiščite nekaj pozitivnega

Za zmanjšanje stresa venomer poskrbi tudi veselje. Če so dogodki še tako črni, se lahko odločite, da bomo v njih poiskali nekaj dobrega.

Raziskave kažejo, da tesnobo spremenimo v umiritev tako, da uravnovesimo svojo perspektivo. Kar morate storiti je, da prestaviti svojo točko opazovanja.

Iskanje dobrega v dogodkih nas opomni, da istočasno poteka nekaj dobrega. Kljub negativnim okoliščinam.

Izvajanje te tehnike pričnite tako, da ob koncu dneva:

 • poiščite v minulem dnevu nekaj lepega
 • pomislite na nekaj, česar se veselite
 • pomislite na tisto, kar vam ni šlo

S časom boste s pomočjo tega preprostega načina, postali lasten tok miru

3. Zmanjšanje stresa: občutite hvaležnost

Preobremenjenost je velikokrat razlog za pojav negativnih čustev. To pogosto vodi v spiralo preveč kritične analize situacije. Postanete najhujši kritik svojih misli, besed in dejanj. V taki situaciji uspešno ignorirate svoje dosežke, sposobnosti. Pričnete se primerjati. Hkrati pozabite, da čisto vsi ljudje pridejo prej ali slej v podobne stiske iz katerih se trudijo najti izhod.

Vzemite si čas za razmislek o tem, za kar ste lahko hvaležni. Začnite z manjšimi stvarmi: toplo posteljo, čisto vodo, ki jo lahko pijete direktno iz pipe, hrano v hladilniku, zdrave otroke, iskrene prijatelje, jutranje sonce,…

V začetku se vam bo zagotovo zdelo, da je razmišljanje o tako vsakdanjih stvareh neumnost. S časom pa boste spoznali, da ste v vsakem trenutku lahko hvaležni za nekaj. Odkrivali boste lepote, ki jih cenite, ki dajejo življenje in ga poživljajo. 

Blog - Zmanjšanje stresa - 5 navad, ki vam bodo spremenile življenje - Moški se sprošča tako, da leži na travi.
V vsakem dogodku skušajte najti nekaj lepega. Veselje odganja stres.

4. Zmanjšanje stresa: vadite dihanje

Ko smo pod stresom, začnemo dihati bolj plitvo, celo zadržujemo dih. Naše telo takšne situacije razume kot ‘beg ali boj’. Učitelji joge kot eno bolj učinkovitih tehnik, učijo t.i. 3- delni dih. Je preprosta, a hkrati zelo učinkovita. S pomočjo te tehnike aktiviramo parasimpatični živčni sistem, ki aktivno sprosti naše telo

Tehnika 3-delnega diha

 1. Izberite sedeč ali ležeč položaj telesa.
 2. Zaprite oči in vdahnite skozi nos, izdahnite skozi usta.
 3. Eno roko položite na trebuh, drugo na prsi.
 4. Počasi vdihnite. Izdihnite.
 5. Vdihnite v trebuh in opazujte kako se vam roka na trebuhu dviguje. Izdihnite.
 6. Vdihnite v prsni koš. Potrudite se, da se vam bo dvignila le roka na prsih in ne tudi tista na trebuhu. Izdihnite.
 7. Nadaljujte z izmeničnimi vdihi v trebuh in v prsni koš.
 8. Po nekaj ciklih boste občutili mir.

5. Zmanjšanje stresa: opustite stalen nadzor

Mnogi ljudje plačajo visoko ceno za stalen nadzor nad življenjem. Vsi si želimo, da bi se dogodki zgodili, kot si mi želimo. Posledično se navežemo na rezultate. Stvari nadziramo zato, ker se bojimo tega, kaj bi se zgodilo, če tega ne bomo počeli.

V realnem življenju pa je tako, da se vse odvije veliko bolj gladko, ko malo popustimo. Stvarem dovolite, da se zgodijo tako kot jim je ‘namenjeno’, brez da bi jih vi potiskali.

S to tehniko si odprete neverjetno pot do umirjenosti. Hkrati se lahko iz takih dogodkov veliko novega naučimo.

Zaupajte vase

Verjemite, da boste v situaciji v kateri ste preživeli dobro. Pomirite svoj nemirni, prestrašeni um, da bo vse vredu, saj je bilo tako tudi doslej.

Uporabite lahko afirmacije:
‘’Verjamem vase, saj sem se z različnimi izzivi že soočal-a. To lahko storim še enkrat.’’
‘’Vse se bo zgodilo tako, kot se mora.’’

Skušajte zmanjšati misli na to, kaj bodo o situaciji v kateri ste, rekli drugi. Oni niso v vaši koži. 

Povzetek

V življenju se znajdemo v situacijah, ki jih dobro obvladujemo. Te si je vredno zapomniti. Doživimo pa tudi take (in to vsi!), ki nam povzročajo stres.

Da vam slabe zgodbe našega življenja ne zasenčijo lepih, se je dobro izogniti preobremenjenosti in ponavljajočim stresnim dogodkom. Pomagate si lahko s tehnikami, ki so preproste in hkrati učinkovite. Skozi celoten dan lahko na tak način ohranjate umirjenost in sproščenost. Z zmanjšanjem vpliva stresnih situacij na vaše telo pa ustvarjate trdno podlago vašemu zdravju.