Revmatoidni artritis in CBD

Artritis ali revmatoidni artritis je kronična, vnetna revmatična bolezen, ki lahko prizadene vse sklepe in tudi obsklepne dele. Na začetku bolezni so boleči in otekli predvsem mali sklepi rok, stopal, zapestja in komolci, in to obojestransko. Pozneje v poteku bolezni se lahko vnetje razširi še na velike sklepe, kot so kolena, kolki in gležnji, redkeje na hrbtenico.
Blog 9 - Revmatoidni artritis - splošno

Kaj povzroča revmatoidni artritis?

Revmatoidni artritis (več >>) se pojavlja pri genetsko dovzetnih osebah. Še vedno ni povsem znano zakaj je pri nekaterih ljudeh dovzetnost za to bolezen zvečana. Določene gene in druge dejavnike, ki lahko sprožijo bolezen (kot so okužbe, poškodbe, hormonske spremembe, drugi zunanji dejavniki), je predmet večine raziskovanj.

Ali lahko bolezen sproži okužba?

Nekateri so prepričani, da revmatoidni artritis sprožijo različne okužbe, čeprav za to še vedno ne obstajajo tehtni dokazi. Artritis, prav tako ni nalezljiv. Obstaja možnost, da različni povzročitelji okužb (bakterije, virusi), ki smo jim vsi izpostavljeni, lahko pri dovzetnih osebah sprožijo nepravilen imunski odziv in bolezen.

Kakšno vlogo ima imunski sistem?

Še vedno ni povsem jasno, kaj sproži začetek bolezni. Ključno vlogo pri sklepnem vnetju in ima imunski sistem. Le-ta je pomemben za obrambo organizma pred bakterijami, virusi in drugimi tujimi snovmi. Značilno za revmatoidni artritis je, da imunski sistem ne deluje pravilno, ker napade lastna tkiva, sklepe in lahko tudi druge organe. Celice imunskega sistema zapustijo krvni obtok ter napadejo sklepna tkiva in s tem povzročijo vnetje. Imunske in vnetne celice v sklepnih tkivih in sklepni tekočini izločajo različne encime, protitelesa in citokine, ki potem poškodujejo zdrave sklepne dele. 

Revmatoidni artritis - simpotomi & znaki

Simptomi in znaki revmatoidnega artritisa se razlikujejo od bolnika do bolnika. Kar je značilno za to bolezen je sklepno vnetje, ki ponavadi prizadene več sklepov. Začetek bolezni je lahko nenaden ali bolj počasen. Ko vnetje vztraja in se po zdravljenju ne umiri, lahko okvari sklepni hrustanec, kosti in kite ter vezi okrog sklepa, kar vodi v slabšo mobilnost in povzroči trajno okvaro vnetega sklepa. Poleg tega se lahko pojavi slabokrvnost (anemija), ki poslabša splošno počutje. Nekateri bolniki z revmatoidnim artritisom imajo podkožne revmatoidne vozliče, pogosto so prisotni nad komolci, lahko tudi nad drugimi sklepi. Redkeje se lahko pojavi vnetje malih žil (vaskulitis), tedaj so možni tudi izpuščaji, površne ali globlje razjede, predvsem po koži nog. 

Revmatoidni artritis & Diagnoza

Ob sumu, da se je pojavil revmatoidni artritis, je potreben pregled pri specialistu internistu revmatologu. Ko je bolezen v začetni fazi, na rentgenski sliki prizadetih sklepov še ni vidnih sprememb, lahko je prisotno le obsklepno razredčenje kosti (osteoporoza). Pri napredovani obliki bolezni se pojavijo spremembe na hrustancu, ki se stanjša, in na kosteh, npr. razjede (erozije). 

Zdravljenje

V zadnjih letih je opazen velik napredek v zgodnjem ugotavljanju in zdravljenju revmatoidnega artritisa, ampak še vedno nimamo na voljo zdravila, ki bi bolezen ozdravilo.

Cilji zdravljenja revmatoidnega artritisa:

  • lajšanje bolečin

  • umirjanje vnetja

  • upočasnitev napredovanja bolezni

  • izboljšanje bolnikovega življenja

Bolnik z rednimi vsakodnevnimi telesnimi vajami, ki so prilagojena letom in aktivnosti bolezni, lahko bistveno izboljša svoje zdravstveno stanje, gibljivost sklepov, telesno pripravljenost, zmanjša bolečine in otekline. Tako se zmanjša tudi utrujenost, okrepi mišice in kosti, izboljša splošno počutje. 

Študije

Patterns of medicinal cannabis use, strain analysis, and substitution effect among patients with migraine, headache, arthritis, and chronic pain in a medicinal cannabis cohort.
Baron EP, Lucas P, Eades J, Hogue O.
J Headache Pain. 2018 May 24;19(1):37. doi: 10.1186/s10194-018-0862-2.

PMID: 29797104

Transdermal cannabidiol reduces inflammation and pain-related behaviours in a rat model of arthritis. Hammell DC, Zhang LP, Ma F, Abshire SM, McIlwrath SL, Stinchcomb AL, Westlund KN.
Eur J Pain. 2016 Jul;20(6):936-48. doi: 10.1002/ejp.818. Epub 2015 Oct 30.

PMID: 26517407

Fibronectin molecular status determination useful to differentiate between rheumatoid arthritis and systemic lupus erythematosus patients.
Przybysz M, Borysewicz K, Kątnik-Prastowska I.
Rheumatol Int. 2013 Jan;33(1):37-43. doi: 10.1007/s00296-011-2269-0. Epub 2012 Jan 4.

PMID: 22215041

Več na PubMed.gov 

Dodaj odgovor