Crohnova bolezen

Crohnova bolezen je bolj pogosta v razvitem svetu. Število bolnikov hitro narašča. Največ bolnikov je zabeleženih v severnih državah Evrope in Amerike. Splošen izraz za Crohnovo bolezen je kronično vnetje črevesja. Bolezen se lahko pojavi na celotnem prebavnem traktu od ust pa vse do danke. Gre namreč za nenormalen imunski odziv obrambnega sistema, kar posledično pomeni nastanek vnetja v črevesni sluznici. Zdravljenje te avtoimunske bolezni je odvisno od oblike bolezni posameznika. Poznamo še ulcerozni kolitis (UC), ki ga nepoznavalci kar enačijo s Crohnovo boleznijo, vendar temu ni tako. Vzrok za bolezen ni jasen, strokovnjaki pa sumijo, da je za nastanek kriva genska predispozicija. Najpogosteje zbolijo osebe med 15. in 30. letom starosti, vse pogosteje pa zbolevajo tudi otroci.
Blog - Crohnova bolezen 1

Kako se Crohnova bolezen kaže?

Najpogostejši simptomi in znaki bolezni so:

  • ponavljajoča se trebušna bolečina in krči,
  • dlje časa trajajoča driska, ki je lahko tudi krvava,
  • splošna utrujenost in slabo počutje.

Poleg naštetih, se pojavljajo še številni znaki in simptomi, tako v črevesu kot tudi izven. Pogosto so prvi znak razjede v ustih ali bolečine v sklepih. Veliko bolnikov ima zmanjšan tek, hujšajo, imajo povišano telesno temperaturo in rane v predelu zadnjika. Lahko se razvijejo fistule, ki povezujejo črevo s sosednjim črevesom ali s sosednjimi organi (mehur, nožnica, koža). Laboratorijske preiskave lahko pokažejo znižan hemoglobin in železo, povišane levkocite in vnetne parametre (C-reaktivni protein – protein akutne faze vnetje, ki nastaja v jetrih in ga določamo v krvi, sedimentacija) ter povišane trombocite.

Kako poteka zdravljenje?

Ker je bolezen kronična, je potrebno stalno jemanje zdravil, ki jih prepiše zdravnik. Cilj zdravljenja je doseči in vzdrževati začasno izboljšanje zdravstvenega stanja (remisijo), ozdraviti prizadeto sluznico, vzdrževati ustrezno prehranjenost in izboljšati kakovost življenja.

Priporočila za zdravljenje so odvisna od tega kje je bolezen locirana, stopnje bolezni in nastalih zapletov. Pristop k zdravljenju je prav tako odvisen od prejšnjega odziva na zdravila, izboljšanja znakov bolezni po določenem zdravilu in prenašanja zdravil. Potrebno je tudi zdravliti/omiliti simptome in znake, ki spremljajo crohnovo bolezen. Tako zdravljenje imenujemo podporno in simptomatsko zdravljenje. Vsekakor je potrebno, da se »sprijaznimo« z dejstvom, da smo zboleli in začnemo spreminjati svoje stare navade in razvade. Ne smemo pustiti, da bolezen vodi naše življenje, ampak moramo mi voditi bolezen. Z boleznijo se je potrebno aktivno spoprijeti. 

Blog - Crohnova bolezen 2

C B D in Crohnova bolezen

Številne znanstvene raziskave potrjujejo, da kanabinoidi, ki jih vsebuje konoplja (T H C, C B D, CBG in drugi) delujejo protivnetno. Pravimo jim imunomodulatorji, ker imajo sposobnost uravnavanja imunskega sistema in s tem vplivajo na vnetne procese v organizmu, ki so glavni spremljevalec avtoimunskih bolezni. Ta pozitivni učinek je posledica sposobnosti vezave na CB2 receptorje, ki jih najdemo v celicah imunskega sistema in so sestavni del endokanabinoidnega sistema. Ko govorimo o učinkovinah kanabisa, protivnetno deluje predvsem kanabinoid C B D, malce blažje terpen beta kariofilen. Ta in drugi kanabinoidi pa so pomembni tudi zaradi lastnosti, s katerimi lahko vplivajo na simptome Chronove bolezni. Zaznamuje jih na primer protibolečinsko delovanje, spodbujanje apetita, lajšanje slabosti in zmanjševanje krčev. C B D nima psihoaktivnih učinkov. Zaradi dosedanjih raziskav, ki razkrivajo, da C B D zmanjša čezmerno gibanje prebavil ter vnetja in poškodbe tkiv, zdravljenje s kanabinoidi utegne biti v prihodnosti pomemben pri obvladovanju vnetnih obolenj prebavil.

Klinične študije

Cannabidiol: promise and pitfalls.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25346628

Clinical endocannabinoid deficiency (CECD) revisited: can this concept explain the therapeutic benefits of cannabis in migraine, fibromyalgia, irritable bowel syndrome and other treatment-resistant conditions?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24977967

Dodaj odgovor