You are currently viewing Klemen Bauer, slovenski biatlonec, zna vzdrževati energijo

Klemen Bauer, slovenski biatlonec, zna vzdrževati energijo

»Športnik  enako kot bolnik, mora zase dobro poskrbeti, saj na treningih in tekmovanjih izgubi veliko energije. Poskrbeti zase pomeni dovolj počivati, da se telo regenerira, jesti uravnoteženo ter zmerno in se gibati,« je o vzdrževanju lastne energije in dobrega počutja ter kondicije v tekmovalni sezoni 2018 / 19 izjavil Klemen Bauer, slovenski biatlonec, član Slovenske biatlonske reprezentance in član Slovenske vojske. Biatlon je namreč eden najtežjih športnih disciplin, kjer mora športnik zelo hitro teči in se nenadoma umiriti, da natančno zadane tarčo s puško. V tej sezoni je Klemen prvič uporabil prehranske dodatke, ki bazirajo na industrijski konoplji in izboljšal svoje rezultate. Ker je profesionalec, se marsikdo od nas lahko o vzdrževanju kondicije veliko nauči prav od Klemena. Zato vam podajamo njegove izkušnje, ki jih morda lahko sami preizkusite in izkusite dobre rezultate.

Prehranski dodatki iz industrijske konoplje niso škodljivi, pravzaprav so legalni in jih priporočajo strokovnjaki in zdravniki. Odločitev, v kaj boste investirali, pa je povsem vaša lastna.

Blog - Klemen Bauer, slovenski biatlonec, zna vzdrževati energijo 1

Športnikovo mnenje o preizkusu uporabe prehranskih dopolnil iz industrijske konoplje

Klemen Bauer je v zadnji sezoni 1918/19, ki je potekala od lanskega novembra do letošnjega aprila, poskusno uporabljal prehranska dopolnila iz zakonsko dovoljene in nadzorovane industrijske konoplje. In tudi prvič v svoji karieri ostal zdrav vso sezono. Odločil se je za kakovostno, preverjeno znamko Be Hempy slovenskega porekla. Njegova kondicija je bila v zadnji sezoni vrhunska in počutje odlično.

Klemen rad omenja, da se mu je forma v tej sezoni, glede na vsa prejšnja leta, izboljšala. Dobro počutje pripisuje tudi izdelkom iz industrijske konoplje. Klemen Bauer verjame v konopljo, kot v rastlino, ki mu pomaga. Sam sebi je dokazal, da ti izdelki pri njemu pospešijo regeneracijo telesa po treningih in tekmah. Tudi precej bolje spi in pove, da če med tekmami spi samo 20 % bolje kot drugi tekmovalci oz. on sam, je lahko to velika prednost pred konkurenco. Izboljšanje lastne koncentracije pa posledično vpliva na rezultate, saj štejejo desetinke sekunde in sposobnost izjemne koncentracije med streljanjem. Biatlon je namreč šport, kjer je v prvih dveh minutah razporejenih 60 tekmovalcev, tako majhne razlike so med njimi. Zato največ štejejo drobne prednosti, da se lahko tekmovalci zavihtijo na zmagovalne stopničke.

Kaj pokažejo testi za doping pri Klemnu?

»Kot vrhunski športnik sem vključen v sistem testiranja protidopinške agencije in nimam nikakršnih težav, odkar so z liste prepovedanih substanc umaknili kanabidiol. Zato menim, da je uporaba konoplje za športnike povsem varna.« Nadalje še pojasni, da ga komisija kadarkoli lahko testira na tekmah ali izven tekem. Kljub uporabi izdelkov iz konoplje ni bil nikoli pozitiven, kar dokazuje, da so izdelki njegove blagovne znamke neoporečni in v skladu z zakonom.

Klemen Bauer glede optimalnega počutja

»Ljudje naj se zavedajo, da imajo samo eno telo in naj se temu primerno obnašajo ter sebi namenjajo pozornost. Če ne gre drugače, lahko na gibanje, ki je samo en element zdravega življenja, gledajo kot na investicijo za prihodnost. Ni potrebno veliko, le malce discipline in zmernosti.« Poudarja vrhunski športnik, ki je letos ostal vso sezono »zdrav kot dren«, kot pravi star slovenski pregovor, ki verjetno temelji na nekih skupinskih izkušnjah večih generacij. 

Biatlon je zahteven in cenjen šport za treniranje vojske

Za Klemena je športnik človek velikih vrednot in visokih načel in ne samo na športnem področju, temveč tudi širše, v vsakodnevnem življenju. Predvsem dober vzor mladim in narodu, ki mu pripada.

Biatlon je že stoletja starodaven šport številka ena v zahodni in severni Evropi. Prve slike ljudi, ki so zalezovali divjad na smučkah, izhajajo iz Norveške izpred 4000 let. Prvi klub je ustanovila norveška vojska leta 1861 z namenom urjenja vojakov v teku na smučeh in streljanju, kar sta glavni sestavini tega športa. Biatlon je izjemno naporen šport, saj zahteva impulziven tek in nenadno, hitro umiritev pri streljanju. Vendar se Klemen Bauer zna prebiti med prvo deseterico najboljših. 

Klemen Bauer, športnik in človek od otroštva do danes

S športom se je pričel ukvarjati povsem spontano, saj je od malih nog tekal okrog doma in veliko časa preživel v športnem parku, ki leži nasproti njegove rodne hiše. Kasneje je odvečno energijo usmeril v konkretno aktivnost. Tako se je z biatlonom pričel ukvarjati predvsem po zaslugi dolgoletne tradicije delovanja v klubu Ihan, ki že vrsto let deluje v bližini njegovega doma. Kot oseba je po karakterju naravnan k bolj dolgotrajni, vzdržljivostni vadbi, kar biatlon omogoča. Sprva se je približno pri osmih letih preizkusil kot smučarski tekač, kasneje pri 13-ih pa še v streljanju z zračnim orožjem. Sodi v prvo generacijo “vzgojenih” biatloncev v tedanjem projektu “šola teka in streljanja«.

Vrednote in norme, ki ga spremljajo v privatnem življenju, poskuša prenesti v šport in obratno. Zdi se mu pomembno, da kot športnik odraža svojo zasebno osebnost. Poskuša biti pošten, vztrajen, delaven in prijazen do ljudi ter okolice. Na svet in življenje gleda vedno s pozitivnim pogledom. Sebe vidi kot nekoga, ki z veseljem opravlja svoj poklic in uživa v tem, kar počne. »Sem vrhunski športnik, biatlonec, sicer pa tudi navdušenec nad preostalimi športnimi panogami, ki so predvsem na prostem,« se z vedrimi iskricami v očeh opiše.

Športnikova prehrana za vrhunske rezultate

Na vprašanje, kako se prehranjuje, da je tako zdrav vso zimo, Klemen pravi, da jé vse zmerno in če se da, lokalno pridelano. Klemenova skrivnost zdravega življenja je sestavljena iz več korakov. Najprej poskrbi, da z urejeno, uravnoteženo prehrano prehranskih dodatkov ne potrebuje veliko. Če pa že uporablja prehranske dodatke, potem izbira izključno take, ki so naravnega izvora in jih uživa v zmernih količinah.

Naslednji korak je življenje s čim manj stresa, k čemur spadajo tudi dobri medosebni odnosi. Pa še zelo pomemben korak je zdrav življenjski slog z več gibanja. Vse pa se konča s počitkom, ki je za vrhunskega športnika zelo pomemben in Klemen meni, da tudi za vsakega drugega človeka. V vrhunskem športu je počitek vsaj tako pomemben kot naporni treningi, če ne še bolj. Klemenov nasvet je: »Poslušajte svoje telo in si vzemite čas za počitek. Predvsem za spanje.«

Zakaj vrhunski športnik verjame v naravna prehranska dopolnila?

Klemen verjame, da nam narava v takšni ali drugačni obliki ponuja neslutene rešitve in možnosti za lajšanje težav ter pomaga pri premagovanju psihofizičnih naporov v vsakdanjem življenju. Verjame v zakonitosti, ki veljajo v naravi in če jih uspemo prepoznati in pravilno uporabiti, lahko človeku pomagajo pri ohranjanju ravnovesja.

Klemen za ravnovesje v telesu med napornimi treningi in tekmovanjih zmerno uporablja prehranska dopolnila iz industrijske konoplje Be Hempy slovenskega proizvajalca Toro Green d.o.o.. Podjetje prihaja iz Škofljice in ima edini na svetu usposobljen svetovalni center, ki spremlja uporabnike svojih izdelkov s Toro metodo. Na ta način dobijo povratne informacije o lastnih izdelkih iz industrijske konoplje.

Jana Kumelj,  mag. farmacije pojasni, da industrijska konoplja vsebuje 140 fitokanabidoidov, ki so podobni človeškim kanabinoidom. Zato lahko pomagajo v telesu vzpostaviti ravnovesje, tako da podprejo endokanabinoidni sistem. Telo endokanabinoide tvori samo že od rojstva.  Konopljini kanabinoidi se ujemajo  z kanabinoidnimi receptorji organizma in povzročijo enake klinične učinke. To področje medicina vedno bolj raziskuje, saj želimo razumeti način delovanja endokanabinoidnega sistema. Klemen Bauer verjame v pozitivne učinke konoplje , zato uživa konopljino smolo,  ki vsebuje visoko vsebnost fitokanabinoida  CBD-ja  ter konopljine proteine. Dober glas seže v deveto vas, zato smo tudi sami preizkušali prehranske dodatke iz industrijske konoplje in se prepričali v njihove pozitivne učinke kot je dvig energije, boljše telesno počutje in pomiritev. 

Klemen Bauer prisega na industrijsko konopljo

Konoplja mu predstavlja popolno rastlino, prilagojeno na ekstremne vremenske pogoje in razmere za rast. Več stoletij oziroma tisočletij že pomaga različnim civilizacijam in na srečo jo je prepoznala tudi sedanja. Za človeka  je uporaben prav vsak delček rastline, kar je zanj res neverjetno. Klemen konopljo oziroma njene izdelke uporablja predvsem preventivno in ob hudih telesnih naporih za hitrejšo regeneracijo telesa. Uporablja jo v obliki kapljic, perlic in paste. Pije tudi konopljin čaj.

Konopljo uporablja zadnjega pol leta, predvsem v času intenzivnih tekmovanj in treningov. Učinki, ki jih opaža pri sebi ob uporabi konopljinih izdelkov so izboljšan in trdnejši spanec. Pa tudi manjši občutek utrujenosti po naporu in odlično splošno počutje.

Ljudem bi konopljine izdelke priporočil, ker z njihovo uporabo nimajo kaj izgubiti. Pravi, da gre za rastlino, ki je pomagala že številnim generacijam pred nami. Njegovo osebno mnenje vrhunskega športnika je, da bi že preventivna uporaba konoplje zmanjšala zdravstvene težave, ki se pojavljajo v današnjem času.

Industrijska konoplja med športniki še ni razširjenja, zato je Klemen pionir v uporabi prehranskih dopolnil iz industrijske konoplje pri vrhunskem športu. O športnikih pove: »Športniki smo izpostavljeni hudim fizičnim in psihičnim obremenitvam in kot taki predstavljamo neko vrsto pacientov, »bolnikov«. Pogosto namreč pripeljemo svoje telo do roba sposobnosti,potem pa za obnovo potrebujemo čas. Če si pomagamo na naraven način, kot je uporaba konoplje, lahko ta čas bistveno skrajšamo.«

Stranski učinki konoplje in kako vpliva na športne rezultate

Med poskusno uporabo konopljinih prehranskih dopolnil v lanski sezoni Klemen Bauer stranskih učinkov, kot je na primer omamljenost, ni opazil in meni, da jih ob pravilni uporabi ne bi smel nihče.

Z uporabo izdelkov z  visoko vsebnostjo CBD-ja bo nadaljeval, ker verjame v moč konoplje. Verjame v njene blagodejne učinke in, da mu lahko pomaga tudi v bodoče na njegovi športni poti. Zanimivo ga bo spremljati v naslednjih sezonah in opazovati, kakšni bodo rezultati. Čakajo ga zelo pomembne tekme na svetovnem nivoju.

Klemen o učinkih na rezultate na tekmovanjih v prejšnji sezoni pove: »Že dejstvo, da v celotni tekmovalni sezoni, ki je sestavljena iz mnogih tekmovanj in napornih treningov ter potovanj, nisem niti enkrat zbolel, se mi zdi fascinantno. Nisem in niti ne pričakujem pa, da bi z uporabo konopljinih izdelkov čudežno začel osvajati medalje. Za kaj takega je potrebno še veliko drugega.«

Načini uporabe in priporočila konopljinih prehranskih dopolnil za običajne ljudi, rekreativce in športnike

Klemen Bauer je izdelke iz industrijske konoplje jemal v prvi vrsti preventivno. Začel je postopoma, da se je organizem navadil. Zdi se mu pomembno, da je uporaba na začetku redna, kasneje pa se odmerek lahko povečuje. Klemen je uporabo povečal ob zelo intenzivnem delu sezone, ko so si tekme sledile ena za drugo. Vsem aktivnim športnikom oziroma rekreativcem priporoča zmerno redno in preventivno uporabo. Sam je največ uporabljal konopljine kapljice in perle, ki so se izkazale kot elegantna rešitev tudi za potovanja. Perle ne vsebujejo THC-ja.

Klemen Bauer, vrhunski športnik, sporoča

Uživajte v življenju, karkoli že počnete in se veselite drobnih trenutkov, ki vam narišejo nasmeh na usta. Naj vas nepomembne malenkosti ne vržejo s tira. Sledite svojim sanjam in nikoli ne obupajte. 

Klemnovo sporočilo mladim glede biatlona

Kakršna koli oblika gibanja ali športa je odlična alternativa sodobnemu, sedečemu načinu življenja. Biatlon je zelo zanimiva, atraktivna športna panoga za mlade, ki zahteva dobro fizično kondicijo in vzdržljivost. Poleg tega pa krepi celotno telo in oblikuje zdravo postavo. Zaradi narave biatlona, da se je treba zelo na hitro umiriti in skoncentrirati pri streljanju, dviguje samozavest in na ta način pomaga pri tem, da je človek sposoben jasnega osredotočanja in hitrega odločanja. Hkrati se na ta način krepijo še vztrajnost, samostojnost in samodisciplina. Vse to pa so odlične lastnosti, res bogata popotnica za nadaljnje življenje in uspešnost, tako v domačem družinskem okolju, kot tudi v poslovnem. Zato Klemen nadaljujem magistrski študij v športnem managementu, ki bo njegov poklic po zaključku kariere. Klemen si želi: »Mladim bi res rad sporočil, da naj se zavedajo, da imajo samo eno telo in naj mu primerno namenjajo pozornost.«

Biatlon s svojo pestrostjo brez dvoma predstavlja zanimivo športno panogo tudi za otroke. Starejšim pa raje priporoča tek na smučeh, ki je po vseh znanstvenih raziskavah eden blagodejnostih športnih aktivnosti.

Dodaj odgovor