Epilepsija: nevrološka motnja, ki ima veliko obrazov ter možnosti zdravljenja s konopljo

Strokovno združenje Mednarodna liga proti epilepsiji (ILAE) epilepsijo opredeljuje kot bolezen, za katero je značilna trajna nagnjenost k epileptičnim napadom, z vsemi nevrobiološkimi, kognitivnimi in psihosocialnimi posledicami. Epilepsija je najpogostejša nevrološka motnja, ki jo povzroči nenormalno delovanje možganov. Imeti epilepsijo pomeni imeti napade, ki imajo lahko različne oblike.

Vzroki nastanka bolezni in simptomi ter znaki so izrazito raznoliki. Pogosto so ti lahko posledica poškodb v možganih, infekcij, krvavitev, tumorjev, alkohola, nekaterih presnovnih motenj in dednosti.

Prizadene 1% ljudi vseh ras in vseh socialnih razredov.
Natančno diagnozo lahko postavi samo zdravnik, ki se s to boleznijo ukvarja.

Epilepsija & epileptični napad

Večina napadov se dogodi nenadoma in brez opozorila. Trajajo kratek čas in se sami zaključijo. Pogosto ne vemo, kaj je vzrok epileptičnih napadov. Po obliki so zelo raznoliki. Oseba ima običajno vedno enake napade, pri redkih se pojavljajo različne oblike napadov. 

Napade razdelimo v dve skupini.

Pri generaliziranih napadih je moteno delovanje možganov v celoti in jih zaradi tega spremlja tudi izguba zavesti.

Pri delnih napadih je moteno delovanje le dela možganov, zavest je med napadom lahko ohranjena (enostavni delni napadi) ali motena (kompleksni delni napadi).

Generalizirani napadi lahko povzročijo krče mišic vsega telesa, nenadne padce, nenadne bliskovite trzljaje delov ali vsega telesa ali pa zgolj nenadno motnjo zavesti.

Delni napadi se lahko kažejo z različnimi težavami, odvisno od tega, v katerem delu možganov se začnejo. Pri enostavnih delnih napadih gre lahko za nenadzorovane krče ali spremembe v zaznavanju določenega dela ali polovice telesa, za motnjo govora, spremembe vida, zvoka, vonja, okusa, lahko tudi vedenja ali duševnega stanja..

Vir: http://www.epilepsija.org/o-epilepsiji/kaj-je-epilepsija

Zdravljenje epilepsije

Zdravljenje epilepsije je nujno potrebno, saj epileptični napadi bolj ali manj poškodujejo možgane, poleg tega lahko med napadom pride tudi do nesreč (na primer poškodb zaradi padcev, prometnih nesreč, utopitve). V zdravljenju imajo ključno vlogo zdravila za zdravljenje epilepsije ali antiepileptiki. Vrsto in odmerek zdravila določa zdravnik za vsakega posameznika posebej, pri čemer upošteva starost, telesno težo, posameznikovo odzivnost na zdravila, neželene učinke in možne interakcije z zdravili, ki jih bolnik že jemlje. Še posebna pozornost, predvsem zaradi neželenih učinkov, je potrebna pri izbiri antiepileptika za otroke in mladostnike, dekleta in ženske v rodni dobi ter starejše.

Ostale možnosti zdravljenja vključujejo kirurško zdravljenje, vagusno stimulacijo (uporaba naprave, po velikosti podobne srčnemu spodbujevalniku, ki stimulira vagusni živec) in ketogeno dieto (poseben prehranski režim, ki temelji na visokem vnosu maščob in organizmu potrebnih beljakovin ob izključitvi ogljikovih hidratov).

https://www.ezdravje.com/dusevno-zdravje/drugo/epilepsija/?s=vse

V zadnjem času pa je pojavlja vse več študij, ki potrjujejo uspehe pri preprečevanju napadov s konopljo.

Danes obstajajo:

  • prepričljivi dokazi o učinkovitosti CBD(kanabidiola) in »medicinske konoplje« za zdravljenje določenih epileptičnih sindromov;
  • tudi druge oblike trdovratnih epileptičnih napadov, pri katerih so se kanabinoidi izkazali za učinkovite;
  • dokazi, da so ekstrakti iz cele rastline učinkovitejši kot čisti sintetični CBD(kanabidiol);
  • dokazi, da so stranski učinki kanabidiola in cele rastline konoplje redki in blagi;
  • dokazi, da sta bila tako dolgotrajna varnost kot dolgotrajen učinek kanabidiola /kanabinoidov dokazana pri otrocih in odraslih s trdovratnimi epilepsijami;  

»Kljub temu je pomembno, da smo pri uvajanju kanabinoidov previdni  (velja pravilo: začni z nizkimi odmerki in višaj počasi); pomembno je, da je uvajanje in vodenje pod zdravniškim nadzorom tistih, ki so poučeni tako o pozitivnih kot o morebitnih negativnih učinkih takšnega zdravljenja.« pravi prof. dr. David Neubauer. 

Rezultati slovenske študije

Rezultati slovenske študije preprečevanja napadov s CBD-jem objavljene leta 2018 in je bila narejena na populaciji slovenskih otrok, so bili pozitivni. Skoraj polovica otrok je imela več kot 50-odstotno izboljšanje epileptičnih napadov.

Če povzamemo izjavo prof. dr. David Neubauerja glavnega raziskovalca študije:

»Najprej morate vedeti, da smo zdravili samo otroke in mladostnike s trdovratnimi epilepsijami – to pomeni, da se njihovi epileptični napadi niso ustavili po uporabi vsaj dveh standardnih antiepileptičnih zdravil (po navadi so jih poskusili celo od 5 do 12),« pojasnjuje pediater prof. Neubauer. »Podatki iz študij o zdravljenju epilepsij pa kažejo, da je uspeh zdravljenja teh trdovratnih epilepsij pri vsakem naslednjem zdravilu majhen – verjetnost, da bodo napadi prenehali, ko moramo poskusiti že tretje (in nadaljnja) antiepileptična zdravila, je le še 5-odstotna!

Uspehi s kanabidiolom v naši študiji pa so bili takšni: brez napadov ali več kot 90-odstotno izboljšanje pri 20 otrocih (30 odstotkih); 75- do 90-odstotno izboljšanje pri 7 (10 odstotkih) in 50- do 75-odstotno izboljšanje pri 6 otrocih (9 odstotkih), kar pomeni, da je skoraj polovica otrok imela več kot 50-odstotno izboljšanje.

Poleg tega so starši navajali izboljšanje tudi pri drugih pomembnih dejavnikov kakovosti življenja, kot so: izboljšanje pozornosti, vedenja, spanja, apetita, komunikacije in celo gibalnih sposobnosti.

Brez učinka je bilo zdravljenje s kanabidiolom pri 11 otrocih (16 odstotkih) in prav ti bi bili verjetno prvi kandidati za poskus zdravljenja z medicinsko konopljo.« 

Vir:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29998598%BBmedicinsko-konopljo%C2%AB
2. https://www.institut-icanna.com/en/blog/61/What-is-new-in-treatment-of-children-with-medicinal-cannabis?
3. https://odkrito.svet24.si/clanek/dobropocutje/zdravljenje-otrok-s-konopljo-se-vedno-kamen-spotike-626533
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29526578 

Dodaj odgovor