Kronični stres razglasi orkester hormonov

Kronični stres … Občutite kronično utrujenost? Ste brez energije?  Izčrpani? Pijete preveč kave? Vedno več kadite? Se morda prenajedate? Imate večkrat  željo po sladkem? Se zjutraj zbujate utrujeni ali zvečer ne morete zaspati?

Verjetno se to ne bo zgodilo, če nekaj korenito ne spremenite !
Naštete težave niso le izgovor za vaše slabo počutje, lenobo ali vzkipljiv značaj.

Če ste večkrat pozitivno odgovorili na začetna vprašanja, ste verjetno žrtev kroničnega stresa. Če si želite pomagati, morate najprej razumeti, zakaj se tako počutite in zakaj se vam to dogaja. 

Po podatkih več raziskav, so zgoraj naštete težave  zelo pogoste pri polovici populacije. Ne samo med odraslimi, vse pogosteje se kronični stres oziroma simptomi slednjega navajajo med mlajšimi generacijami.

Kdo od nas že ni bil kdaj pod povečanim stresom ? Vsi ga poznamo in vsi se po svojih najboljših močeh spopadamo z njim. Ker gre za prirojen način prilagajanja organizma različnim življenjskim okoliščinam, je stres stalnica našega življenja.

Stresni dejavniki v organizmu vedno sprožijo stresni odziv (boj, beg). Usklajeno  se odzovejo živčni, hormonski in imunski sistem. Vendar je stresni odziv na enake stresne dražljaje pri posamezniku različen. Na človeka lahko učinkujejo bodisi pozitivno bodisi negativno.

Stres nam pomaga preživeti in se izogniti nevarnostim. Poveča tudi našo storilnost, kar je vsekakor dobro. Ali nas bo stres varoval ali pa bo predstavljal za organizem veliko telesno in duševno obremenitev in ogrozil našo integriteto, je odvisno od posameznika.

Neko stresno situacijo lahko doživimo kot izziv, ki nas vzpodbudi in okrepi, ali kot resnično grožnjo za našo integriteto, ki sproža procese, ki nam na dolgi rok zelo škodujejo.

Kronični stres

Mobing, časovni pritiski, izgube (ljubljene osebe, službe, partnerja) in podobne stresne situacije, ki se ponavljajo, so pomemben vzrok za nastanek kroničnega stresa. Zelo pogosto je vzrok za nastanek težav tudi neravnovesje med zahtevami okolja ter posameznikovimi predstavami o svojih sposobnostih, ciljih in potrebah.

Negativni učinki na organizem se stopnjujejo, ker se stresni dejavniki stalno pojavljajo, obrambni odziv organizma na stresor preko HPA osi pa ni več zadosten. Nadledvična žleza nima časa za regeneracijo po stresu in sčasoma ne tvori več zadosti kortizola. 

Kronični stres zmanjša tudi izločanje pomembnih snovi v možganih. To so nevrotransmiterji  serotonin, dopamin, melatonin in noradrenalin. Zato se začnejo pojavljati  čustvene, kognitivne in duševne težave. Na dolgotrajen stres se ljudje odzovemo s čustvi  kot so tesnoba, žalost, zaskrbljenost, izčrpanost in brezvoljnost.

Serotoninu rečemo tudi »hormon sreče«. Uravnava razpoloženje, nas pomiri in preprečuje tesnobne napade. Melatonin je nujno potreben za kvaliteten spanec in zdrave spalne ritme, kar omogoča regeneracijo telesa. Dopamin skrbi za zadovoljstvo in motivacijo, noradrenalin pa za dobro koncentracijo in energetsko opremljenost, potrebno za ustrezna odzivanja.

Posledično  se pogosto pojavijo tudi psihosomatske motenje, kot so glavobol, težave s prebavo, povišan krvni tlak, pospešeno bitje srca in podobno.

Pri kroničnem stresu in popolni izčrpanosti nadledvične žleze (adrenalna izgorelost) oslabi tudi imunski sistem in se poveča pogostost infektov (viroze, angine, pljučnice, kandidoze..) ter možnost razvoja rakastih bolezni. Pri kroničnem stresu se zelo pogosto poslabšajo kronične bolezni kot so luskavica, dermatitis, astma, alergije in druge avto-imune bolezni, če so že bile prisotne.

 Poskrbite za svoje telo:

 • privoščite si počitek;
 • odstranite sprožilce negativnega stresa (preverite, mogoče jih je več);
 • poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano;
 • ne pozabite na telesno dejavnost (delo v naravi, joga, šport, ples…);
 • uredite spalni ritem in ne pozabite na dnevni kratek počitek ter sprostitvene aktivnosti, rekreacija, hobiji, druženje s prijatelji, branje ….;
 • poiščite si socialno podporo in izvajajte aktivnosti, ki so vam prijetne;
 • naučite se uporabljati dihalne tehnike ali druge tehnike sproščanja;
 • vzemite si čas za meditacijo;
 • podprite svoje telo s prehrano in prehranskimi dopolnili;
 • vključite se v podporno skupino, če ugotovite, da ukrepi , ki ste jih izbrali, ne pomagajo v zadostni meri;
 • v primeru hujših težav, adrenalni izgorelosti in pridruženih kroničnih boleznih, si poiščite strokovno medicinsko in psihološka pomoč, namreč v ozadju motivov, ki nas sili v pregorevanje, je pogosto storilnostno naravnana samopodoba, kar pomeni »toliko sem vreden/-a, kolikor naredim«.

Uporabite kombinacijo več zgoraj naštetih pristopov, da telo ponovno vzpostavi stabilno hormonsko ravnovesje!

Be Hempy StressoCanna je kompleksno prehransko dopolnilo, ki vas bo okrepilo in vam pomagalo, skupaj z drugimi priporočenimi pristopi ponovno vzpostaviti dobro ravnotežje telesnega, duševnega in čustvenega funkcioniranja in zdravja. Kombinacija adaptogenih rastlin in vitaminov pomaga povrniti dvig življenjske energije.

Komu je namenjena? Vsem odraslim osebam, ki so pod hudim stresom. Predvsem pa vodjem, pisarniškem osebju, dijakom in študentom, menedžerjem in zaposlenim v storitvenih dejavnostih kot so izobraževanje, zdravstvo, pravosodje, socialno skrbstvo ter še mnogim drugim. Kronični stres  ne prizanaša nikomur.

Be Hempy  StressoCanna je prehranski dodatek, ki je mešanica konopljinih cvetov legalne industrijske konoplje (Cannabis sativa L. var. Sativa), rožnega korena (Rhadiola rosea), gobe glavatec ali Cordyceps (Ophiocordyceps sinensis), uspavalne vitanije ali Ashwagandhe (Withania somnifera) in vitaminov B kompleksa (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina, piridoksin, biotin, folna kislina in kobalamin).

Kombinacija učinkovin in vitaminov v StressoCanni je predvsem močna podpora delovanju nadledvične žleze in endokanabinoidnega sistema, ki se spopadata s stresom. 

Dodaj odgovor